Jakie zalety mają naturalne, tłoczone owocowe soki

Od jakiegoś czasu w sklepach znaleźć można coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Początkowo producentów takich soków nie było wielu, lecz obecnie ich liczba szybko rośnie. Jest to zupełnie zrozumiałem, ponieważ soki te są bardzo chętnie kupowane, nie tylko ze względu na smak, ale też i liczne wartości odżywcze. Jak się bowiem okazuje, mają one dużo większą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów niż soki wytwarzane z koncentratu. Już nie wspominając o produktach które soki tylko udają, w jakich prawie cała zawartość to syrop glukozowy, cukier czy niekiedy nawet konserwanty i barwniki.

W przypadku soków tłoczonych wszystko wygląda inaczej, do nich nie dodaje się praktycznie nic. Warzywa i owoce są myte i czyszczone, a następnie wyciskane w specjalnych prasach na zimno. To sprawia, że nie dzieje się nic z minerałami i witaminami, którym nic się nie dzieje. Takie soki są oferowane w kilku wersjach.

Dużą popularnością cieszą się soki zwane jednodniowymi, rozlewane do butelek bezpośrednio po tłoczeniu. Klienci sięgają też chętnie po produkty w foliowych workach. W takim przypadku producent soku naturalnego stosuje dodatkową pasteryzację w odpowiedniej temperaturze, co przedłuża czas przydatności nawet do kilku miesięcy. Tak więc jeśli ktoś pije soki owocowe, to powinien wybierać te wyciskane. Są one pełne witamin i minerałów, bez dodatków i wypełniaczy. A co najważniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, bowiem tego typu soki bez żadnego problemu można dawać nawet małym dzieciom.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY